Grönsaksfakta: Vitlök

Jag verkligen älskar vitlök och brukar ha i både en massa när jag lagar mat. Blev glad att höra att de också ger så många hälsofördelar!

Mums! Vitlök!

Native Americans brukade använda lökar för att behandla infekterade sår, återställa aptit, boosta energi, lugna kolik, sänka feber, och som tonics för att behandla förkylningar, ömma halsar, och öronvärk! Chicago, där jag befinner mig just nu, har fått sitt namn från lökar! Det brukade finnas ett stort fält av vild vitlök där Chicago är idag, så Native Americans döpte platsen till ”Shikako” eller ”skunk stället” som det blir på svenska, eftersom vitlöken inte doftade så trevligt!

Vitlök är så hälsosamt, men om du svalde en klyfta hel så skulle du missa detta! Det är först när en vitlök skärs, tuggas, eller pressas som ämnen in vitöken blandas. Det är blandingen och kombinationen av dessa ämnen som ger hälsofördelar. Vitlök är den grönsak som är mest effektiv i sin förmåga att förhindra tumörer och deras tillväxt och förhindrade i en kanadensisk studie 100% av tumörtillväxt. Den har också många andra goda egenskaper. Antioxidant, Antibakteriell, Antivirus, Antikoagulativ, och anticancer!

  • Visste du att om du pressar en vitlök, och sen steker den direkt efter, så tappar vitlöken alla hälosamma ämnen inom 2 mintuer?
    Om du vill förhindra detta så kan du lämna vitlök ute i 10 mintuer innan du steker. Dessa 10 mintuer gör att vitlöken inte längre blir värmekänslig som tidigare.
  • Visste du att en vitlök framkallar mer hälsosamma ämnen om du pressar den än om du skär den?
    När du pressar vitlök så blandas ämnen in vitlöken bättre än när du skär den, vilket leder till en mer hälsofördelar!

Detta blev ganska mycket info om bara vitlök, men snacka om superfood 😉 Nästa avsnitt: LÖK!Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: